Nič več kazni za vse alkoholizirane

Foto: Žurnal24 (Foto: Žurnal24)
Na Hrvaškem vozniki, ki storijo prekršek in imajo v krvi alkohol, vendar manj kot 0,5 promila, ne bodo več plačali dodatne kazni. To je danes odločilo ustavno sodišče.
Oglej si celoten članek

Na Hrvaškem doslej niso kaznovali vseh voznikov, ki so pred vožnjo pili alkohol in jim je alkotest pokazal manj kot 0,5 promila alkohola v krvi. Kazen 700 kun oziroma dobrih 96 evrov so plačali le tisti, ki so pri tem storili kakšnega izmed cestnih prekrškov. Z današnjim dnem na hrvaške ceste prihaja sprememba.

Hrvaški ustavni sodniki so namreč danes odločili, da je zakon diskriminatoren, saj nekatere voznike pod vplivom alkohola kaznuje, drugih pa ne, čeprav vozijo z enako količino alkohola v krvi. Po novem tako torej ukinjajo dodatno kazen za voznike, ki sicer imajo v krvi alkohol, vendar manj kot 0,5 promila in pri tem storijo prekršek.

V razpravi pred glasovanjem je bilo med drugim slišati, da je del zakona o varnosti cestnega prometa napisan v časovni stiski in da je kot tak slab tranzicijski zakon, piše Dnevnik.hr.

Med drugim so danes ukinili tudi odredbo, po kateri so Hrvatom mednarodna vozniška dovoljenja izdajali za petletno veljavnost. Ustavni sodniki so pri tem opozorili, da ta odredba ni v skladu z mednarodno konvencijo, ki predpisuje, da se takšna dovoljenja izdajajo za največ tri leta veljavnosti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.