Svet
10 ogledov

Nič več kazni za vse alkoholizirane

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Na Hrvaškem vozniki, ki storijo prekršek in imajo v krvi alkohol, vendar manj kot 0,5 promila, ne bodo več plačali dodatne kazni. To je danes odločilo ustavno sodišče.

Na Hrvaškem doslej niso kaznovali vseh voznikov, ki so pred vožnjo pili alkohol in jim je alkotest pokazal manj kot 0,5 promila alkohola v krvi. Kazen 700 kun oziroma dobrih 96 evrov so plačali le tisti, ki so pri tem storili kakšnega izmed cestnih prekrškov. Z današnjim dnem na hrvaške ceste prihaja sprememba.

Hrvaški ustavni sodniki so namreč danes odločili, da je zakon diskriminatoren, saj nekatere voznike pod vplivom alkohola kaznuje, drugih pa ne, čeprav vozijo z enako količino alkohola v krvi. Po novem tako torej ukinjajo dodatno kazen za voznike, ki sicer imajo v krvi alkohol, vendar manj kot 0,5 promila in pri tem storijo prekršek.

V razpravi pred glasovanjem je bilo med drugim slišati, da je del zakona o varnosti cestnega prometa napisan v časovni stiski in da je kot tak slab tranzicijski zakon, piše Dnevnik.hr.

Med drugim so danes ukinili tudi odredbo, po kateri so Hrvatom mednarodna vozniška dovoljenja izdajali za petletno veljavnost. Ustavni sodniki so pri tem opozorili, da ta odredba ni v skladu z mednarodno konvencijo, ki predpisuje, da se takšna dovoljenja izdajajo za največ tri leta veljavnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.