Nizozemska odgovorna za 300 mrtvih

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Matere Srebrenice nezadovoljne za razodbo. Umrlo je osem tisoč ljudi, ne le tristo, poudarjajo.
Oglej si celoten članek

Nizozemsko okrožno sodišče v Haagu je razsodilo, da je Nizozemska odgovorna za smrt več kot 300 žrtev v Srebrenici.  "Z gotovostjo lahko rečemo, da bi moški, če bi jim nizozemski vojaki dovolili, da ostanejo v bazi, ostali živi. S sodelovanjem pri deportaciji so delovali nezakonito," je zapisano v sodbi.

Moške in fante predali bosanskim Srbom

"Nizozemska bi morala vedeti, da bodo moške in fante, če jih bodo predali bosanskim Srbom, ubili," še piše v sodbi. Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov je bil nameščen blizu Srebrenice v Potočarih, kamor se je zateklo okoli pet tisoč Bošnjakov. Nizozemci so moške in fante, ki so se zatekli v bazo ZN,  predali silam bosanskih  Srbov.

Odgovorni le delno

Civilno sodbo je na nizozemsko sodišče vložilo združenje Matere Srebrenice, ki z razsodbo niso zadovoljne. "Kako je lahko Nizozemska odgovorna za smrt le nekaterih ljudi, drugih pa ne?" se sprašujejo v združenju Matere Srebrenice. V genocidu v Srebrenici je umrlo okoli osem tisoč ljudi, večinoma moških in fantov.

"Nizozemska je odgovorna za ravnanje svojih vojakov in s tem za poboj tamkajšnjih ljudi, s tem, ko so jih vojaki razdelili v tri kategorije: tiste, ki so bili znotraj baze, zunaj baze in v gozdu," pravi odvetnik združenja Matere Srebrenice Marco Gerritsen.  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.