Svet
18 ogledov

Nizozemska odgovorna za 300 mrtvih

Srebrenica Reuters
Matere Srebrenice nezadovoljne za razodbo. Umrlo je osem tisoč ljudi, ne le tristo, poudarjajo.

Nizozemsko okrožno sodišče v Haagu je razsodilo, da je Nizozemska odgovorna za smrt več kot 300 žrtev v Srebrenici.  "Z gotovostjo lahko rečemo, da bi moški, če bi jim nizozemski vojaki dovolili, da ostanejo v bazi, ostali živi. S sodelovanjem pri deportaciji so delovali nezakonito," je zapisano v sodbi.

Moške in fante predali bosanskim Srbom

"Nizozemska bi morala vedeti, da bodo moške in fante, če jih bodo predali bosanskim Srbom, ubili," še piše v sodbi. Nizozemski bataljon pripadnikov mirovnih sil Združenih narodov je bil nameščen blizu Srebrenice v Potočarih, kamor se je zateklo okoli pet tisoč Bošnjakov. Nizozemci so moške in fante, ki so se zatekli v bazo ZN,  predali silam bosanskih  Srbov.

Odgovorni le delno

Civilno sodbo je na nizozemsko sodišče vložilo združenje Matere Srebrenice, ki z razsodbo niso zadovoljne. "Kako je lahko Nizozemska odgovorna za smrt le nekaterih ljudi, drugih pa ne?" se sprašujejo v združenju Matere Srebrenice. V genocidu v Srebrenici je umrlo okoli osem tisoč ljudi, večinoma moških in fantov.

"Nizozemska je odgovorna za ravnanje svojih vojakov in s tem za poboj tamkajšnjih ljudi, s tem, ko so jih vojaki razdelili v tri kategorije: tiste, ki so bili znotraj baze, zunaj baze in v gozdu," pravi odvetnik združenja Matere Srebrenice Marco Gerritsen.  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.