Njegov soimenjak je dizel-stručko

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ivo Josipovič, soimenjak hrvaškega predsednika, proizvaja svoje lastno bio dizel gorivo in ga prodaja za 0,91 evra na liter. Cena dizla na Hrvaškem sicer znaša okoli 1,31 evra na liter, 2 in pol centa manj kot pri nas.
Oglej si celoten članek

Če se boste potepali po Hrvaški, lahko svoj avtomobilski dizel rezervoar napolnite za le sedem kun oziroma 0,91 evra na liter. Toliko namreč znaša gorivo, ki ga proizvaja Ivo Josipović, soimenjak hrvaškega predsednika. Josipović, ki bio dizel proizvaja kar v svoji garaži, svojega jeklenega konjička že dve leti ni tankal na črpalki. Ocenjuje, da tako na mesec privarčuje okoli 1.500 kun oziroma nekaj manj kot 200 evrov. Presežek proizvodnje Josipović prodaja svojim prijateljem.

Gorivo bolj agresivno

Njegov dizelski pa lahko žal uporabljajo le vozila z nekaterimi motorji. Soimenjak hrvaškega predsednika priznava, da ima gorivo tudi pomanjkljivosti. Vse dele iz gume v motorju je potrebno zamenjati s silikonskimi, saj je domače dizel gorivo bolj agresivno in gumo razžira. Problem je tudi gostota goriva in kvaliteta, ki po njegovih besedah variira. Sicer pa proces proizvodnje opisuje kot precej napornega, zaradi uporabe kemikalij in visokih temperatur pa tudi kot potencialno nevarnega.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.