Svet
2 ogledov

Njegov soimenjak je dizel-stručko

Danilo Türk, Ivo Josipović, Sotla, Rogatec Žurnal24 main
Ivo Josipovič, soimenjak hrvaškega predsednika, proizvaja svoje lastno bio dizel gorivo in ga prodaja za 0,91 evra na liter. Cena dizla na Hrvaškem sicer znaša okoli 1,31 evra na liter, 2 in pol centa manj kot pri nas.

Če se boste potepali po Hrvaški, lahko svoj avtomobilski dizel rezervoar napolnite za le sedem kun oziroma 0,91 evra na liter. Toliko namreč znaša gorivo, ki ga proizvaja Ivo Josipović, soimenjak hrvaškega predsednika. Josipović, ki bio dizel proizvaja kar v svoji garaži, svojega jeklenega konjička že dve leti ni tankal na črpalki. Ocenjuje, da tako na mesec privarčuje okoli 1.500 kun oziroma nekaj manj kot 200 evrov. Presežek proizvodnje Josipović prodaja svojim prijateljem.

Gorivo bolj agresivno

Njegov dizelski pa lahko žal uporabljajo le vozila z nekaterimi motorji. Soimenjak hrvaškega predsednika priznava, da ima gorivo tudi pomanjkljivosti. Vse dele iz gume v motorju je potrebno zamenjati s silikonskimi, saj je domače dizel gorivo bolj agresivno in gumo razžira. Problem je tudi gostota goriva in kvaliteta, ki po njegovih besedah variira. Sicer pa proces proizvodnje opisuje kot precej napornega, zaradi uporabe kemikalij in visokih temperatur pa tudi kot potencialno nevarnega.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.