Nobelova nagrada v luči bojkota

Foto: Žurnal24 Kitajska vlada je pozvala k bojkotu prireditve, čemur se je odzvalo 17 Pekingu n
Prvič v 109-letni zgodovini nagrajenca po Nobelovo nagrado za mir v Oslo ne bo. Udeležbo je že odpovedalo 6 držav. Peking je državam, ki nagrajenca Liuja Xiaoboja podpirajo, celo zagrozil ''s posledicami''.
Oglej si celoten članek

"Na letošnji prireditvi ne bo predstavnikov Kitajske, Rusije, Kazahstana, Kube, Maroka in Iraka, razlogov pa niso navedli," je povedal Geir Lundestad z Nobelovega inštituta. "Ne spominjam se, da bi katerakoli država tako vztrajno in načrtno prepričevala veleposlanike, naj se slovesnosti 10. decembra ne udeležijo, kot to počne Peking," poroča BBC.

"Gospod Liu je zločinec"
V Pekingu so državam, ki podpirajo letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir Liuja Xiaboja, zagrozili "s posledicami", Kitajca, ki se že več let bori za spoštovanje človekovih pravic na Kitajskem, pa označili za "kriminalca". Kitajsko veleposlaništvo v Oslu je veleposlaništvom drugih držav poslalo pismo, v katerem poziva, naj se slovesnosti ne udeležijo, a so kljub temu udeležbo že potrdili v večini zahodnih držav, ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji.

54-letni Liu Xiaobo je bil decembra lani obsojen na 11 let zapora zaradi sodelovanja pri manifestu, ki je zahteval politične spremembe na Kitajskem. Za Nobelovega nagrajenca za mir so ga razglasili 8. oktobra letos, kar je močno razburilo kitajske oblasti. 

Prvič v 109 letih po nagrado nikogar
Na letošnji slovesnosti prvič v 109-letni zgodovini podeljevanja ne bo nagrajenca, najverjetneje pa tudi nikogar od Xiaobojevih ožjih družinskih članov, je že poročala AFP. Lundestad z Nobelovega inštituta je sicer zatrdil, da prireditev kljub temu bo, a Nobelove nagrade za mir, diplome in denarne nagrade 10 milijonov švedskih kron oziroma 1,04 milijona evrov, ne bodo podelili.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.