Svet
7 ogledov

Nobelova nagrada v luči bojkota

Kitajska vlada je pozvala k bojkotu prireditve, čemur se je odzvalo 17 Pekingu n Žurnal24 main
Prvič v 109-letni zgodovini nagrajenca po Nobelovo nagrado za mir v Oslo ne bo. Udeležbo je že odpovedalo 6 držav. Peking je državam, ki nagrajenca Liuja Xiaoboja podpirajo, celo zagrozil ''s posledicami''.

"Na letošnji prireditvi ne bo predstavnikov Kitajske, Rusije, Kazahstana, Kube, Maroka in Iraka, razlogov pa niso navedli," je povedal Geir Lundestad z Nobelovega inštituta. "Ne spominjam se, da bi katerakoli država tako vztrajno in načrtno prepričevala veleposlanike, naj se slovesnosti 10. decembra ne udeležijo, kot to počne Peking," poroča BBC.

"Gospod Liu je zločinec"
V Pekingu so državam, ki podpirajo letošnjega Nobelovega nagrajenca za mir Liuja Xiaboja, zagrozili "s posledicami", Kitajca, ki se že več let bori za spoštovanje človekovih pravic na Kitajskem, pa označili za "kriminalca". Kitajsko veleposlaništvo v Oslu je veleposlaništvom drugih držav poslalo pismo, v katerem poziva, naj se slovesnosti ne udeležijo, a so kljub temu udeležbo že potrdili v večini zahodnih držav, ZDA, Veliki Britaniji, Franciji in Nemčiji.

54-letni Liu Xiaobo je bil decembra lani obsojen na 11 let zapora zaradi sodelovanja pri manifestu, ki je zahteval politične spremembe na Kitajskem. Za Nobelovega nagrajenca za mir so ga razglasili 8. oktobra letos, kar je močno razburilo kitajske oblasti. 

Prvič v 109 letih po nagrado nikogar
Na letošnji slovesnosti prvič v 109-letni zgodovini podeljevanja ne bo nagrajenca, najverjetneje pa tudi nikogar od Xiaobojevih ožjih družinskih članov, je že poročala AFP. Lundestad z Nobelovega inštituta je sicer zatrdil, da prireditev kljub temu bo, a Nobelove nagrade za mir, diplome in denarne nagrade 10 milijonov švedskih kron oziroma 1,04 milijona evrov, ne bodo podelili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.