Nov sev ptičje gripe

Foto: EPA
Foto: EPA
Pojavil se je nov sev ptičje gripe.
Oglej si celoten članek

Na Kitajskem je nov sev ptičje gripe H10N8 povzročil smrt 73-letne Kitajke, okužbo z njim pa so odkrili pri še enem človeku. Tovrstnega seva doslej niso zasledili pri ljudeh, kitajski znanstveniki pa so v britanski medicinski reviji The Lancet že posvarili pred morebitno pandemijo.

Peti v 17 letih

To je že peti sev ptičje gripe v zadnjih 17 letih. Virus ima po navedbah znanstvenikov "skrb vzbujajoč genetski profil", zato so tudi pozvali k pozornemu spremljanju. Po njihovi oceni ima virus veliko sposobnost, da prodre globoko v pljučno tkivo, prav tako pa bi se lahko hitro širil med ljudmi.
"Pandemičnega potenciala tega novega seva ne bi smeli podcenjevati," je sporočil vodja kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni Yuelong Shu.

73-letnica je zaradi novega seva virusa ptičje gripe umrla 6. decembra v kitajskem mestu Nanchang, drugi primer okužbe pa so v istem mestu odkrili 26. januarja.


Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.