Svet
33 ogledov

Nov sev ptičje gripe

Ptičja gripa bi se lahko vrnila, opozarjajo na ZN. EPA
Pojavil se je nov sev ptičje gripe.

Na Kitajskem je nov sev ptičje gripe H10N8 povzročil smrt 73-letne Kitajke, okužbo z njim pa so odkrili pri še enem človeku. Tovrstnega seva doslej niso zasledili pri ljudeh, kitajski znanstveniki pa so v britanski medicinski reviji The Lancet že posvarili pred morebitno pandemijo.

Peti v 17 letih

To je že peti sev ptičje gripe v zadnjih 17 letih. Virus ima po navedbah znanstvenikov "skrb vzbujajoč genetski profil", zato so tudi pozvali k pozornemu spremljanju. Po njihovi oceni ima virus veliko sposobnost, da prodre globoko v pljučno tkivo, prav tako pa bi se lahko hitro širil med ljudmi.
"Pandemičnega potenciala tega novega seva ne bi smeli podcenjevati," je sporočil vodja kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni Yuelong Shu.

73-letnica je zaradi novega seva virusa ptičje gripe umrla 6. decembra v kitajskem mestu Nanchang, drugi primer okužbe pa so v istem mestu odkrili 26. januarja.


Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.