Nov zaplet v kalvariji Hrvatice Mirele Čavajda

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Ko se je zdelo, da bo zgodba nesrečne Hrvatice Mirele Čavajda le končana, se je zapletlo.
Oglej si celoten članek

Mirela Čavajda je po tem, ko ji na Hrvaškem niso želeli opraviti prekinitve nosečnosti, pomoč poiskala v Sloveniji. Za prekinitev nosečnosti se je odločila, ker so ji zdravniki v 24. tednu nosečnosti povedali, da ima še nerojeni otrok velik tumor, zaradi katerega ne bo preživel rojstva ali pa bo hudo prizadet. 

Ker hrvaški zdravniki niso želeli opraviti prekinitve nosečnosti, je prišla v Slovenijo. Na Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje je poslala prošnjo za odobritev stroškov prekinitve nosečnosti v Sloveniji, ki znašajo okoli 5.000 evrov. Napovedano je bilo, da ji bodo stroške krili, a se je zadeva zapletla. 

Kot je poročal Jutarnji list, je poleg zahteve na zavod poslala tudi zdravstveno dokumentacijo, ki jo je dobila v dveh klinikah. Medtem ko je prva klinika zapisala, da postopka ne morejo opraviti in ji svetujejo, da se po pomoč odpravi v tujino, druga klinika ni posredovala mnenja, iz katerega bi bilo razvidno, da takšnega postopka ne morejo opraviti. Ker klinika ni zapisala, da tega ne morejo opraviti, zavod za zdravstveno zavarovanje ne more kriti stroškov postopka v tujini. 

Slovenija Kalvarija Hrvatice, ki ji niso dovolili opraviti splava, vendarle končana

A se je kot kaže HZZO vendarle odločil, da bo odobril kritje stroškov, ki bodo nastali, poroča 24sata.hr. "HZZO je odobril nosečnici Mireli Čavajdi kritje stroškov medicinskega postopka prekinitve nosečnosti na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani," so sporočili. 

Omenjeni hrvaški portal je neuradno izvedel, da so do danes tehtali, kaj storiti, ker obe kliniki nista jasno navedli, da postopka pri njih ni mogoče opraviti. Na koncu so le sprejeli odločitev, da ji krijejo nastale stroške, kar je napovedal tudi sam minister za zdravje Vili Beroš

dezurni@styria-media.si
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:30 19. Maj 2022.

    Seveda se je hrvaška oblast ustrašila, ko je videla množico protestnikov na ulicah, prpico jim stiska zato bodo pristali na …

  • 20:48 18. Maj 2022.

    Uboga ženska! Kje so varuhi človekovih pravic ali so samo sebi namen?

  • 11:07 18. Maj 2022.

    naslov čist zavajajoč,zaplet je bil in rešen je,ne pa nov

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.