Svet
30647 ogledov

Nov zaplet v kalvariji Hrvatice Mirele Čavajda

Mirela Čavajda Twitter
Ko se je zdelo, da bo zgodba nesrečne Hrvatice Mirele Čavajda le končana, se je zapletlo.

Mirela Čavajda je po tem, ko ji na Hrvaškem niso želeli opraviti prekinitve nosečnosti, pomoč poiskala v Sloveniji. Za prekinitev nosečnosti se je odločila, ker so ji zdravniki v 24. tednu nosečnosti povedali, da ima še nerojeni otrok velik tumor, zaradi katerega ne bo preživel rojstva ali pa bo hudo prizadet. 

Ker hrvaški zdravniki niso želeli opraviti prekinitve nosečnosti, je prišla v Slovenijo. Na Hrvaški zavod za zdravstveno zavarovanje je poslala prošnjo za odobritev stroškov prekinitve nosečnosti v Sloveniji, ki znašajo okoli 5.000 evrov. Napovedano je bilo, da ji bodo stroške krili, a se je zadeva zapletla. 

Kot je poročal Jutarnji list, je poleg zahteve na zavod poslala tudi zdravstveno dokumentacijo, ki jo je dobila v dveh klinikah. Medtem ko je prva klinika zapisala, da postopka ne morejo opraviti in ji svetujejo, da se po pomoč odpravi v tujino, druga klinika ni posredovala mnenja, iz katerega bi bilo razvidno, da takšnega postopka ne morejo opraviti. Ker klinika ni zapisala, da tega ne morejo opraviti, zavod za zdravstveno zavarovanje ne more kriti stroškov postopka v tujini. 

Slovenija Kalvarija Hrvatice, ki ji niso dovolili opraviti splava, vendarle končana

A se je kot kaže HZZO vendarle odločil, da bo odobril kritje stroškov, ki bodo nastali, poroča 24sata.hr. "HZZO je odobril nosečnici Mireli Čavajdi kritje stroškov medicinskega postopka prekinitve nosečnosti na Ginekološki kliniki Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani," so sporočili. 

Omenjeni hrvaški portal je neuradno izvedel, da so do danes tehtali, kaj storiti, ker obe kliniki nista jasno navedli, da postopka pri njih ni mogoče opraviti. Na koncu so le sprejeli odločitev, da ji krijejo nastale stroške, kar je napovedal tudi sam minister za zdravje Vili Beroš

dezurni@styria-media.si
 

 
Komentarjev 4
 • pilotko 16:30 19.maj 2022.

  Seveda se je hrvaška oblast ustrašila, ko je videla množico protestnikov na ulicah, prpico jim stiska zato bodo pristali na vse pogoje in plačila, zato zdravstvenim barabinom pošteno zaračunajmo njihove "ugovore vesti".

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 20:48 18.maj 2022.

  Uboga ženska! Kje so varuhi človekovih pravic ali so samo sebi namen?

 • Avatar krucefix
  krucefix 11:07 18.maj 2022.

  naslov čist zavajajoč,zaplet je bil in rešen je,ne pa nov