Nova francoska vlada bo manjša

Foto: Žurnal24 Nicolas Sarkozy in novi-stari francoski premier Francois Fillon. (Foto: Reuters)
Francoski premier Francois Fillon je odstopil včeraj skupaj s svojo vlado. Danes ga je Sarkozy znova imenoval za premierja.
Oglej si celoten članek

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v okviru preoblikovanja vlade za premiera znova imenoval Francoisa Fillona in ga pooblastil za oblikovanje nove vlade. Še danes zvečer ali v ponedeljek naj bi Fillon podal predlog sestave nove vladne ekipe, ki naj bi bila manjša kot dosedanja.

Volitve so pred vrati
Prevetritev vlade je bila sicer napovedana, je pa že četrta, od kar država vodi Sarkozy. Tokrat naj bi želel predvsem strniti vrste, saj je njegova priljubljenost dosegla dno.

Nekateri ne bodo več ministri
Minister za ekologijo Jean-Louis Borloo, o katerem so pred dnevi še govorili, da bi ga predsednik države lahko imenoval za premiera, je po današnjem imenovanju Fillona sporočil, da ga v novi vladi ne bo. Iz vlade naj bi odšla še zunanji minister Bernard Kouchner in pravosodna ministrica Michele Alliot-Marie, vrnil pa naj bi se bivši premier Alain Juppe- obeta se mu mesto obrambnega ministra.

Opozicija: to je priznanje šibkosti
Vodja poslanske skupine opozicijskih socialistov Jean-Marc Ayrault je odločitev Sarkozyja, da vztraja pri Fillonu, danes označil kot "priznanje šibkosti Sarkozyja", preoblikovanje vlade pa označil kot zamujeno priložnost za resno prenovo vlade.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.