Svet
4 ogledov

Nova francoska vlada bo manjša

Nicolas Sarkozy in novi-stari francoski premier Francois Fillon. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Francoski premier Francois Fillon je odstopil včeraj skupaj s svojo vlado. Danes ga je Sarkozy znova imenoval za premierja.

Francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v okviru preoblikovanja vlade za premiera znova imenoval Francoisa Fillona in ga pooblastil za oblikovanje nove vlade. Še danes zvečer ali v ponedeljek naj bi Fillon podal predlog sestave nove vladne ekipe, ki naj bi bila manjša kot dosedanja.

Volitve so pred vrati
Prevetritev vlade je bila sicer napovedana, je pa že četrta, od kar država vodi Sarkozy. Tokrat naj bi želel predvsem strniti vrste, saj je njegova priljubljenost dosegla dno.

Nekateri ne bodo več ministri
Minister za ekologijo Jean-Louis Borloo, o katerem so pred dnevi še govorili, da bi ga predsednik države lahko imenoval za premiera, je po današnjem imenovanju Fillona sporočil, da ga v novi vladi ne bo. Iz vlade naj bi odšla še zunanji minister Bernard Kouchner in pravosodna ministrica Michele Alliot-Marie, vrnil pa naj bi se bivši premier Alain Juppe- obeta se mu mesto obrambnega ministra.

Opozicija: to je priznanje šibkosti
Vodja poslanske skupine opozicijskih socialistov Jean-Marc Ayrault je odločitev Sarkozyja, da vztraja pri Fillonu, danes označil kot "priznanje šibkosti Sarkozyja", preoblikovanje vlade pa označil kot zamujeno priložnost za resno prenovo vlade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.