Hrvaška ni več varna država, Kacin napovedal ukrepe

Foto: epa Covid-19, Hrvaška Foto: Pixsell Plaža Hrvaška morje zrće
Samo v Zagrebu so včeraj potrdili 44 novih primerov.
Oglej si celoten članek

Hrvaški mediji poročajo o novih primerih okužb s Sars-CoV-2 na območju Karlovca, Đakova in Sl. Broda, medtem ko pričakujejo še podatke iz preostalih območij na Hrvaškem. 

Po naših izračunih Hrvaška ni več varna država. V zadnjih 14 dneh so potrdili 439 primerov covida-19. Ker imajo nekaj več kot 4 milijone prebivalcev, je pojavnost na sto tisoč prebivalcev po naših izračunih 10,8. NIJZ je mejo za varno državo postavil pri desetih primerih na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni ima Hrvaška ta kazalnik 9,15, a zelo verjetno pri tej številki še ni upoštevan zadnji dnevni rezultat. Vlada naj bi danes ukrepala, to so predvideni ukrepi. 

To, da je Hrvaška presegla mejo deset, pa še ne pomeni, da bo uvrščena med nevarne države, za katere se po povratku odredi 14-dnevna karantena. Okvirna meja za takšne države je namreč 40 primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh. A pozor, Slovenija je Bosno in Srbijo na rdeči seznam uvrstila že prej, saj smo imeli veliko število uvoženih okužb iz teh držav. Kakšne ukrepe bmo sprejeli, bo danes na novinarski konferenci povedal vladni govorec Jelko Kacin. Kacin je povedal, da smo iz Hrvaške doslej od začetka junija uvozili le eno okužbo. Takšne ukrepe naj bi danes sprejela vlada. 

Hrvaški nacionalni štab civilne zaščite je včeraj objavil, da so v zadnjih 24 urah na Hrvaškem zabeležili 67 okužb z novim koronavirusom, kar je manjša številka kot jo objavljajo lokalni štabi. Samo v Zagrebu so včeraj potrdili 44 novih primerov, v osješko-baranjski župniji pa 35. Številke se po poročanju hrvaškega Indexa lahko razlikujejo, ker nacionalni štab objavlja številke v času od 12.45 prvega do 12.45 drugega dne.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je včeraj razložil, da so v Zagrebu zabeležili 24 primerov, v osmih preostalih županijah po enega, v splitsko-dalmatinski tri in v osješko-baranjski 32 primerov. Število aktivnih primerov na Hrvaškem se je tako povzpelo na 435.

V Đakovu v samoizolaciji petina ljudi

Epidemiolog Tomislav Dijanić s Službe za epidemiologijo na območju Đakova pa je zjutraj za HRT dejal, da imajo v Đakovu skupaj 115 obolelih. Kot je povedal, gre za lokalne prenose - veliko je novih primerov, ko se je virus prenesel znotraj družine, s staršev na otroke in obratno. 

Od 140 včeraj vzetih vzorcev v Đakovu so znani rezultati polovice - trije od 70 so pozitivni. Od ponedeljka so skupaj opracili 630 testov, od katerih jih je bilo 115 pozitivnih. V lokalnem štabu civilne zaščite pravijo, da je okoli 20 odstotkov prebivalcev Đakova v samoizolaciji, karantene celega mesta za zdaj ne napovedujejo.

Pozitivna učiteljica na OŠ

Pozitivna je tudi učiteljica na OŠ Sikirevci, ki je doma iz Đakova. Zaradi okužbe je celoten njen razred v samoizolaciji.

Še en primer so odkrili v Karlovcu, kjer se je okužil eden od kontaktov že prej potrjenega primera covid-19 pri enem od študentov. Testirali so pet oseb, en test je bil pozitiven.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 11

  • 19:50 29. Junij 2020.

    Kdo je Jelko Kacin? Glasnogovorec Strokovne skupine ali je ON Strokovna skupina? Vseskozi se izraža: "Jaz ne morem...", "Jaz ne …

  • 19:40 29. Junij 2020.

    Kako Jelko Kacin objavlja odloke o korona virusnem stanju? "Jaz ne bom...", "Jaz ne morem..." Je on glasnogovorec Strokovne skupine …

  • 11:58 29. Junij 2020.

    Kdaj bo začel JJ graditi metro Ⓜ v Ljubljani??

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.