Novinarje spustili v Fukušimo

Foto: EPA Fukušima Foto: EPA Fukušima Foto: EPA Fukušima Foto: EPA Fukušima Foto: EPA Fukušima Foto: EPA Fukušima Foto: EPA Fukušima
Okoli trideset novinarjev si je prvič po marčevskem potresu in cunamiju lahko ogledalo poškodovano jedrsko elektrarno v Fukušimi.
Oglej si celoten članek

Ogled elektrarne je bil seveda izveden okoliščinam primerno. Novinarji, oblečeni v zaščitna oblačila in opremljeni z detektorji sevanja, so večji del ogleda opravili z avtobusom in niso smeli v bližino stavb, v katerih se nahjajo reaktorji.

"Na podlagi podatkov iz elektrarne, ki sem jih videl, ni dvoma, da so bili rekatorji stabilizirani," je skupini dejal vodja elektrarne Masao Yoshida. V podjetju, ki upravlja z elektrarno, so prepričani, da se bodo do konca leta temperature v reaktorjih spustile pod vrelišče in se tam tudi ustalile.

Razmere v elektrarni so se umirile do te mere, da delavci lahko vstopijo v stavbe, kjer so reaktorji. V dvajsetkilometrskem pasu okrog elektrarne še vedno velja prepoved gibanja. Z območja so zato morali izseliti 80 tisoč prebivalcev.

"Vsakič, ko se vrnem, se mi zdi, da so se razmere izboljšale. To je zaradi vašega trdega dela," je delavcem dejal okoljski minister Goshi Hosono. Na območju elektrarne dela približno 3300 delavcev. Opozoril je, da bo trajalo približno 30 let, da bodo opravili vse potrebno.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.