Svet
14 ogledov

Novinarje spustili v Fukušimo

Fukušima
1/7
EPA
Okoli trideset novinarjev si je prvič po marčevskem potresu in cunamiju lahko ogledalo poškodovano jedrsko elektrarno v Fukušimi.

Ogled elektrarne je bil seveda izveden okoliščinam primerno. Novinarji, oblečeni v zaščitna oblačila in opremljeni z detektorji sevanja, so večji del ogleda opravili z avtobusom in niso smeli v bližino stavb, v katerih se nahjajo reaktorji.

"Na podlagi podatkov iz elektrarne, ki sem jih videl, ni dvoma, da so bili rekatorji stabilizirani," je skupini dejal vodja elektrarne Masao Yoshida. V podjetju, ki upravlja z elektrarno, so prepričani, da se bodo do konca leta temperature v reaktorjih spustile pod vrelišče in se tam tudi ustalile.

Razmere v elektrarni so se umirile do te mere, da delavci lahko vstopijo v stavbe, kjer so reaktorji. V dvajsetkilometrskem pasu okrog elektrarne še vedno velja prepoved gibanja. Z območja so zato morali izseliti 80 tisoč prebivalcev.

"Vsakič, ko se vrnem, se mi zdi, da so se razmere izboljšale. To je zaradi vašega trdega dela," je delavcem dejal okoljski minister Goshi Hosono. Na območju elektrarne dela približno 3300 delavcev. Opozoril je, da bo trajalo približno 30 let, da bodo opravili vse potrebno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.