Svet
7 ogledov

Pil je vodo iz Fukušime

fukusima cunami Žurnal24 main
Poslanec v japonskem parlamentu in član vladajoče Demokratske stranke Jasuhiro Sonoda je pil dekontaminirano vodo. Čeprav je bil vidno živčen in so se mu tresle roke, je želel novinarjem dokazati, da je voda varna.

Poslanec v japonskem parlamentu in član vladajoče Demokratske stranke Jasuhiro Sonoda je z nazorno gesto želel dokazati, da je dekontaminirana voda z območja jedrske elektrarne Fukušima, ki je bila močno poškodovana v marčnem potresu in cunamiju, varna za pitje. Zato je v ponedeljek pred očmi javnosti kozarec dekontaminirane vode izpil do dna.

"Zgolj pitje še ni dokaz, da je voda varna, to vem," je nato novinarjem povedal Sonoda, ki je bil med pitjem sicer opazno živčen. "Najbolje bi (varnost vode) javnosti dokazali konkretni podatki," je dodal.

Hotel dokazati, da je varna

Sonoda je kozarec vode izpil, potem ko so ga novinarji na tiskovni konferenci, ki je potekala na sedežu upravitelja poškodovane nuklearke Tepco, večkrat prosili, naj dokaže, da je območje elektrarne, iz katere je zaradi poškodb med potresom in cunamijem 11. marca ušlo veliko radioaktivnih snovi, zdaj varno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodo, ki jo je pil Sonoda, so natočili iz ene od luž, ki so se oblikovale v prostorih elektrarne Fukušima med številnimi poskusi čiščenja. Predhodne analize so sicer pokazale, da v vodi, ki je prestala postopek desalinizacije, ni bilo radioaktivnega joda ali cezija.

Komentarjev 1