Novo razkazovanje moči severnokorejskega voditelja

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je glede na poročanje državnih medijev minuli konec tedna nadzoroval vojaške vaje s "simulacijo jedrskega protinapada", vključno z izstrelitvijo balistične rakete.
Oglej si celoten članek

Gre za novo razkazovanje vojaških sposobnosti Pjongjanga v zadnjem tednu dni, medtem ko ZDA in Južna Koreja v bližini izvajata obsežne vojaške vaje.

Severnokorejske vojaške vaje so potekale v soboto in nedeljo, razdeljene pa so bile na simulacijo jedrskega protinapada in izstrelitve taktične balistične rakete, opremljene z lažno jedrsko konico. Raketa naj bi glede na poročilo letela približno 800 kilometrov v smeri Vzhodnega morja, kakor se tudi imenuje Japonsko morje, nakar naj bi 800 metrov nad ciljem eksplodirala, poročanje severnokorejske tiskovne agencije KCNA povzema francoska AFP.

Južna Koreja je v nedeljo potrdila, da je Pjongjang s svoje vzhodne obale izstrelil balistično raketo kratkega dosega, ki je padla v odprto morje med Korejskim polotokom in Japonsko. Izstrelitev so v Seulu označili za resno provokacijo, ki krši sankcije Združenih narodov.

Opravili vrsto preizkusov različnega orožja

Kim je bil glede na poročanje KCNA zadovoljen s potekom vaj. Pripomnil naj bi, da Severna Koreja ne more odvrniti vojne zgolj na podlagi dejstva, da je država z jedrskim orožjem, temveč da lahko doseže svoje cilje le, če "bo dejansko sposobna izvesti napad na sovražnika".

Gre za novo razkazovanje vojaških zmožnosti Severne Koreje v zadnjem tednu dni. Minuli četrtek je država preizkusila svojo največjo in najmočnejšo medcelinsko balistično raketo hwasong-17. V dneh pred tem pa je izstrelila še dve balistični raketi kratkega dosega in s podmornice še dve strateški manevrirni raketi.

S tem se Pjongjang odziva na vojaške vaje, največje v zadnjih petih letih, ki jih trenutno izvajata ZDA in Južna Koreja. Severna Koreja vse tovrstne vaje dojema kot pripravo na invazijo in je že večkrat zagrozila z obsežnimi povračilnimi ukrepi.

Prav danes naj bi sicer na izrednem zasedanju na prošnjo ZDA in Japonske o zadnjem razvoju dogodkov, zlasti o izstrelitvi medcelinske balistične rakete, razpravljal Varnostni svet Združenih narodov.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 19:17 24. Marec 2023.

    Še en blazneš, ki mu manjkajo kolesca v glavi!

  • 14:31 21. Marec 2023.

    Še en buxel.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.