Svet
1304 ogledov

Novo razkazovanje moči severnokorejskega voditelja

Kim Jong Un s hčerko Kim Ju-ae med preizkušanjem novega orožja Profimedia
Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je glede na poročanje državnih medijev minuli konec tedna nadzoroval vojaške vaje s "simulacijo jedrskega protinapada", vključno z izstrelitvijo balistične rakete.

Gre za novo razkazovanje vojaških sposobnosti Pjongjanga v zadnjem tednu dni, medtem ko ZDA in Južna Koreja v bližini izvajata obsežne vojaške vaje.

Severnokorejske vojaške vaje so potekale v soboto in nedeljo, razdeljene pa so bile na simulacijo jedrskega protinapada in izstrelitve taktične balistične rakete, opremljene z lažno jedrsko konico. Raketa naj bi glede na poročilo letela približno 800 kilometrov v smeri Vzhodnega morja, kakor se tudi imenuje Japonsko morje, nakar naj bi 800 metrov nad ciljem eksplodirala, poročanje severnokorejske tiskovne agencije KCNA povzema francoska AFP.

Južna Koreja je v nedeljo potrdila, da je Pjongjang s svoje vzhodne obale izstrelil balistično raketo kratkega dosega, ki je padla v odprto morje med Korejskim polotokom in Japonsko. Izstrelitev so v Seulu označili za resno provokacijo, ki krši sankcije Združenih narodov.

Opravili vrsto preizkusov različnega orožja

Kim je bil glede na poročanje KCNA zadovoljen s potekom vaj. Pripomnil naj bi, da Severna Koreja ne more odvrniti vojne zgolj na podlagi dejstva, da je država z jedrskim orožjem, temveč da lahko doseže svoje cilje le, če "bo dejansko sposobna izvesti napad na sovražnika".

Gre za novo razkazovanje vojaških zmožnosti Severne Koreje v zadnjem tednu dni. Minuli četrtek je država preizkusila svojo največjo in najmočnejšo medcelinsko balistično raketo hwasong-17. V dneh pred tem pa je izstrelila še dve balistični raketi kratkega dosega in s podmornice še dve strateški manevrirni raketi.

S tem se Pjongjang odziva na vojaške vaje, največje v zadnjih petih letih, ki jih trenutno izvajata ZDA in Južna Koreja. Severna Koreja vse tovrstne vaje dojema kot pripravo na invazijo in je že večkrat zagrozila z obsežnimi povračilnimi ukrepi.

Prav danes naj bi sicer na izrednem zasedanju na prošnjo ZDA in Japonske o zadnjem razvoju dogodkov, zlasti o izstrelitvi medcelinske balistične rakete, razpravljal Varnostni svet Združenih narodov.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Kmodri 19:17 24.marec 2023.

    Še en blazneš, ki mu manjkajo kolesca v glavi!

  • Avatar Lion007
    Lion007 14:31 21.marec 2023.

    Še en buxel.