NSA razvija superačunalnik

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) razvija superračunalnik, s katerim bi lahko dešifrirala praktično vse najzapletenejše šifre, je v četrtek poročal ameriški časnik Washington Post.
Oglej si celoten članek

Delo na tako imenovanem kvantnem računalniku poteka v okviru 58 milijonov evrov vrednega programa. Podrobnosti o tem, kako daleč so s programom Penetrating Hard Targets, za zdaj še niso znane, saj so obsežni deli programa strogo tajni. NSA bi bila s tovrstnim superračunalnikom sposobna dešifrirati kode, ki jih po svetu uporabljajo za zaščito bančnih, zdravstvenih, poslovnih in vladnih informacij.

NSA skriva podatke


Washington Post se je pri poročanju skliceval na dokumente, ki jih je predal ameriški žvižgač in nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden. Kvantni računalnik velja za veliko zmogljivejšega kot navadni digitalni računalnik. Kvantno računalništvo je sicer cilj številnih zasebnih podjetij, kot je IBM, saj bi lahko znatno povečalo hitrost in varnost računalnikov ter drugih naprav.

Znanstveniki se po poročanju časnika že dlje sprašujejo, ali je NSA pri razvoju superračunalnika prišla že dlje kot drugi, civilni raziskovalni programi. Čeprav celoten obseg raziskav NSA ni znan, časnik vseeno ocenjuje, da NSA nima pretiranega naskoka pred drugimi in da je na istem kot raziskovalni projekti, ki jih podpirata Evropska unija in Švica.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.