Svet
2 ogledov

NSA razvija superačunalnik

Stavba NSA Reuters
Ameriška agencija za nacionalno varnost (NSA) razvija superračunalnik, s katerim bi lahko dešifrirala praktično vse najzapletenejše šifre, je v četrtek poročal ameriški časnik Washington Post.

Delo na tako imenovanem kvantnem računalniku poteka v okviru 58 milijonov evrov vrednega programa. Podrobnosti o tem, kako daleč so s programom Penetrating Hard Targets, za zdaj še niso znane, saj so obsežni deli programa strogo tajni. NSA bi bila s tovrstnim superračunalnikom sposobna dešifrirati kode, ki jih po svetu uporabljajo za zaščito bančnih, zdravstvenih, poslovnih in vladnih informacij.

NSA skriva podatke


Washington Post se je pri poročanju skliceval na dokumente, ki jih je predal ameriški žvižgač in nekdanji sodelavec NSA Edward Snowden. Kvantni računalnik velja za veliko zmogljivejšega kot navadni digitalni računalnik. Kvantno računalništvo je sicer cilj številnih zasebnih podjetij, kot je IBM, saj bi lahko znatno povečalo hitrost in varnost računalnikov ter drugih naprav.

Znanstveniki se po poročanju časnika že dlje sprašujejo, ali je NSA pri razvoju superračunalnika prišla že dlje kot drugi, civilni raziskovalni programi. Čeprav celoten obseg raziskav NSA ni znan, časnik vseeno ocenjuje, da NSA nima pretiranega naskoka pred drugimi in da je na istem kot raziskovalni projekti, ki jih podpirata Evropska unija in Švica.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.