Obama in Medvedjev podpisala

Foto: Žurnal24 Obama in Medvedjev na aprilskem srečanju v Pragi. (Foto: Reuters)
Ameriški predsednik Obama in njegov ruski kolega Medvedjev sta opoldne v Pragi podpisala težko pričakovano pogodbo, ki bo nasledila Start iz leta 1991.
Oglej si celoten članek

Pogodba, ki državi zavezuje k bistvenemu zmanjšanju strateške jedrske oborožitve, je tako po dolgotrajnih in težavnih pogajanjih le doživela sklepni epilog.

Foto: Žurnal24

Predsednika sta se v izjavah po podpisu strinjala, da gre za velik dosežek, Obama pa je napovedal tudi pogovore z Moskvo o protiraketni obrambi in balističnih raketah. Pogodba sicer obema državama pušča dovolj jedrskih konic za večkratno razstrelitev sveta, vendar jih bosta lahko druga proti drugi usmerili precej manj.

Število strateških jedrskih konic na izstrelitvenih napravah bosta Moskva in Washington zmanjšala na 1550, kar predstavlja kar 74 odstotkov manjšo številko, kot je bila predvidena v izvirnem Startu.

Zakaj Praga?
Za podpis pogodbe Praga ni bila izbrana naključno. Tam je imel namreč Obama ravno pred letom dni odmeven govor, v katerem je razkril svojo vizijo sveta brez jedrskega orožja.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.