Svet
9 ogledov

Obama in Medvedjev podpisala

Obama in Medvedjev na aprilskem srečanju v Pragi. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Ameriški predsednik Obama in njegov ruski kolega Medvedjev sta opoldne v Pragi podpisala težko pričakovano pogodbo, ki bo nasledila Start iz leta 1991.

Pogodba, ki državi zavezuje k bistvenemu zmanjšanju strateške jedrske oborožitve, je tako po dolgotrajnih in težavnih pogajanjih le doživela sklepni epilog.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predsednika sta se v izjavah po podpisu strinjala, da gre za velik dosežek, Obama pa je napovedal tudi pogovore z Moskvo o protiraketni obrambi in balističnih raketah. Pogodba sicer obema državama pušča dovolj jedrskih konic za večkratno razstrelitev sveta, vendar jih bosta lahko druga proti drugi usmerili precej manj.

Število strateških jedrskih konic na izstrelitvenih napravah bosta Moskva in Washington zmanjšala na 1550, kar predstavlja kar 74 odstotkov manjšo številko, kot je bila predvidena v izvirnem Startu.

Zakaj Praga?
Za podpis pogodbe Praga ni bila izbrana naključno. Tam je imel namreč Obama ravno pred letom dni odmeven govor, v katerem je razkril svojo vizijo sveta brez jedrskega orožja.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.