Obama objel žensko, ki je prebolela ebolo

Foto: EPA Barack Obama, Nina Pham Foto: EPA Barack Obama, Nina Pham
Medicinska sestra iz Dallasa Nina Pham, ki se je okužila z ebolo, se je srečala z ameriškim predsednikom. Obama je vnovič opozoril Američane, naj se zanašajo na dejstva, ne strah.
Oglej si celoten članek

Nina Pham se je s smrtonosnim virusom okužila, ko je zdravila pokojnega Thomasa Erica Duncana. Po postavljeni diagnozi so jo zdravili na Nacionalnem inštitutu za zdravje v Bethesdi pri Washingtoni. Opravili so kar pet testov, ki so pokazali, da Phamova nima več virusa. Seveda pa bo potrebovala še nekaj časa, da si bo povrnila moči. 

S Phamovo se je srečal ameriški predsednik Barack Obama. Z lepo gesto, medicinsko sestro je na srečanju objel, je Američanom želel pokazati, da jih morajo pri srečevanju z ljudmi, ki so prebolli ebolo, voditi dejstva in ne strah. "Bolniki lahko premagajo to bolezen. Mi lahko premagamo to bolezen," je poudaril. "V Dallasu je več deset sorodnikov, prijateljev in drugih, ki so bili v stiku s prvim pacientom, gospodom Duncanom, prišlo iz karantene. To je opomnik, da je to bolezen dejansko težko dobiti," je še dodal. 

Predsednik je pohvalil odziv Newyorčanov, ki jih pojav ebole v mestu ni odvrnil od vsakdanjih opravkov, vožnje s taksiji, podzemno železnico, druženja. "Voditi nas mora znanost, voditi nas morajo dejstva, ne strah," je ponovil Obama. 

Epidemija se širi

Epidemija ebole je izbruhnila v zahodni Afriki, kjer se je nedavno razširila še v Mali. Za ebolo je tam umrla dveletna deklica, ki se je okužila v Liberiji. Oblasti so zaskrbljene predvsem zaradi dejstva, da so deklico v Mali pripeljali, ko je že kazala znake bolezni in je bila na poti v stiku z vsaj nekaj deset, če ne sto, ljudmi. 

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je pozvala k zaostritvi zdravstvenega nadzora na letališčih v kriznih državah zahodne Afrike. Razmere v najbolj prizadetih državah so namreč še vedno zelo zaskrbljujoče. Ebola je doslej zahtevala skoraj 4.900 smrtnih žrtev, okuženih pa je že več kot 10.000 ljudi. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.