Obama omehčal embargo za Kubo

Foto: Žurnal24 Obama verjame, da so ti ukrepi, skupaj z nadaljevanjem embarga, izjemno pomembni
Obama je omilil nekatere omejitve za Kubo, povezane z vizumi, vračanjem priseljencev in potovanji. Ameriški predsednik naj bi s tem skušal zmanjšati moč komunistične vlade nad Kubanci.
Oglej si celoten članek

"Ti ukrepi bodo povezali ljudi obeh držav, podprli razvoj civilne družbe na Kubi, olajšali pretok informacij do, od in med Kubanci ter jim pomagali pri osamosvojitvi od kubanskih oblasti," je v izjavi zapisala Bela hiša.

Američani bodo tako prvič po letu 1959 spet potovali na otok, Obama pa je povečal tudi znesek, ki ga lahko vlagajo v Kubo. Poleg tega bodo vsa ameriška mednarodna letališča lahko sprejemala lete s Kube in na njo - trenutno so čarterski poleti omejeni le na Miami in peščico drugih letališč.

Lahko bodo zapravili do 500 dolarjev
Spomnimo, da so skoraj nemudoma po tem, ko je med revolucijo leta 1959 gibanje Fidela Castra prevzelo oblast na Kubi, ZDA uvedle embargo, ki je veljal vse do danes. Večini Američanov je dejansko prepovedan vstop na Kubo, ker se zapravljanje denarja na otoku šteje za prekršek. Zdaj bodo Američani lahko tam porabili do 500 dolarjev, če le ne gre denar kubanski komunistični stranki ali njenim članom.

Odnosi, čeravno še vedno oklevajoči, so se izboljšali, potem ko je Castro sestopil s položaja in oblast predal mlajšemu bratu Raulu, ko je v Belo hišo prišel Obama in ko je Kuba izpustila nekaj svojih političnih zapornikov.

Poteza ameriškega predsednika je pri levici že naletela na vsesplošno odobravanje. Ker gre za predsedniški ukaz, ga Kongres ne more blokirati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.