Svet
5 ogledov

Obama omehčal embargo za Kubo

Obama verjame, da so ti ukrepi, skupaj z nadaljevanjem embarga, izjemno pomembni Žurnal24 main
Obama je omilil nekatere omejitve za Kubo, povezane z vizumi, vračanjem priseljencev in potovanji. Ameriški predsednik naj bi s tem skušal zmanjšati moč komunistične vlade nad Kubanci.

"Ti ukrepi bodo povezali ljudi obeh držav, podprli razvoj civilne družbe na Kubi, olajšali pretok informacij do, od in med Kubanci ter jim pomagali pri osamosvojitvi od kubanskih oblasti," je v izjavi zapisala Bela hiša.

Američani bodo tako prvič po letu 1959 spet potovali na otok, Obama pa je povečal tudi znesek, ki ga lahko vlagajo v Kubo. Poleg tega bodo vsa ameriška mednarodna letališča lahko sprejemala lete s Kube in na njo - trenutno so čarterski poleti omejeni le na Miami in peščico drugih letališč.

Lahko bodo zapravili do 500 dolarjev
Spomnimo, da so skoraj nemudoma po tem, ko je med revolucijo leta 1959 gibanje Fidela Castra prevzelo oblast na Kubi, ZDA uvedle embargo, ki je veljal vse do danes. Večini Američanov je dejansko prepovedan vstop na Kubo, ker se zapravljanje denarja na otoku šteje za prekršek. Zdaj bodo Američani lahko tam porabili do 500 dolarjev, če le ne gre denar kubanski komunistični stranki ali njenim članom.

Odnosi, čeravno še vedno oklevajoči, so se izboljšali, potem ko je Castro sestopil s položaja in oblast predal mlajšemu bratu Raulu, ko je v Belo hišo prišel Obama in ko je Kuba izpustila nekaj svojih političnih zapornikov.

Poteza ameriškega predsednika je pri levici že naletela na vsesplošno odobravanje. Ker gre za predsedniški ukaz, ga Kongres ne more blokirati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.