Oblast bi prevzela vojska

Foto: Žurnal24 Protestniki so zahtevali, da se stranka pobeglega predsednika povsem umakne z ob
"Alžirija in Egipt sta za razliko od Tunizije tudi pod pritiskom islamistov," pravi Klemen Grošelj, obramboslovec s fakultete za družbene vede.
Oglej si celoten članek
Režim je na oblasti držal relativni socialni mir, trgovina med kruhom in svoboščinami.
Klemen 
Grošelj, FDV

 “Če se združijo socialni in ideološki pritiski, je ogroženo celotno področje severne Afrike. Najbolj ranljiva je trenutno Alžirija, ki pa ima že svojo tradicijo državnih udarov,” meni obramboslovec Klemen Grošelj.

Dodaja, da v Tuniziji ni šlo toliko za ideološke kot za socialne pritiske. “Tako v Alžiriji kot v Egiptu pa lahko pričakujemo, da varnostne službe ne bi dovolile brezvladja. Oblast bi verjetno takoj prevzeli vojska in policija,” opozarja Grošelj.

Posledice za EU: begunci

Se v severni Afriki obeta vzpon islamističnih režimov? “Možno je, da bi postali pomembna politična sila na tem prostoru,” meni Grošelj, a dodaja: “Večja skrb Evropske unije je, da bi ob povečani nestabilnosti pred njena vrata prišlo na stotisoče socialnih in vojaških beguncev.”

Primer Tunizije kaže na to, kako hitro se lahko ob porušenju ravnotežja v državi kljub svoji diktatorski naravi sesuje režim,” pravi Grošelj in dodaja, da mora Evropa v nadaljnjem odnosu do severnoafriških sosed to upoštevati.

Zadaj gospodarska kriza
Kriza je sestavljena iz treh faz: finančno-ekonomske, socialne in politične,” razloži Grošelj. “Politična kriza naplavi nove obraze, ki pa niso nujno pozitivni,” pravi in dodaja, da gre za svetovni trend. “Če starim obrazom v Tuniziji ne bo uspelo vzpostaviti ravnotežja, se obetajo novi, verjetno bolj radikalni,” opozarja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.