Svet
14 ogledov

Oblast bi prevzela vojska

Protestniki so zahtevali, da se stranka pobeglega predsednika povsem umakne z ob Žurnal24 main
"Alžirija in Egipt sta za razliko od Tunizije tudi pod pritiskom islamistov," pravi Klemen Grošelj, obramboslovec s fakultete za družbene vede.
Režim je na oblasti držal relativni socialni mir, trgovina med kruhom in svoboščinami.
Klemen 
Grošelj, FDV

 “Če se združijo socialni in ideološki pritiski, je ogroženo celotno področje severne Afrike. Najbolj ranljiva je trenutno Alžirija, ki pa ima že svojo tradicijo državnih udarov,” meni obramboslovec Klemen Grošelj.

Dodaja, da v Tuniziji ni šlo toliko za ideološke kot za socialne pritiske. “Tako v Alžiriji kot v Egiptu pa lahko pričakujemo, da varnostne službe ne bi dovolile brezvladja. Oblast bi verjetno takoj prevzeli vojska in policija,” opozarja Grošelj.

Posledice za EU: begunci

Se v severni Afriki obeta vzpon islamističnih režimov? “Možno je, da bi postali pomembna politična sila na tem prostoru,” meni Grošelj, a dodaja: “Večja skrb Evropske unije je, da bi ob povečani nestabilnosti pred njena vrata prišlo na stotisoče socialnih in vojaških beguncev.”

Primer Tunizije kaže na to, kako hitro se lahko ob porušenju ravnotežja v državi kljub svoji diktatorski naravi sesuje režim,” pravi Grošelj in dodaja, da mora Evropa v nadaljnjem odnosu do severnoafriških sosed to upoštevati.

Zadaj gospodarska kriza
Kriza je sestavljena iz treh faz: finančno-ekonomske, socialne in politične,” razloži Grošelj. “Politična kriza naplavi nove obraze, ki pa niso nujno pozitivni,” pravi in dodaja, da gre za svetovni trend. “Če starim obrazom v Tuniziji ne bo uspelo vzpostaviti ravnotežja, se obetajo novi, verjetno bolj radikalni,” opozarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.