Odkrili nova planeta

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Po obsegu Zemlji podobna planeta je odkril teleskop ameriške vesoljske agencije Nasa Kepler. Planeta v ozvezdju Lira sta sicer tisoč svetlobnih let daleč, življenja na njiju pa ni možno, saj sta preblizu svojega sonca.
Oglej si celoten članek
Planeta so poimenovali Kepler 20e in Kepler 20f. Prvi je nekoliko manjši od Zemlje s površinsko temperaturo 760 stopinj Celzija. Drugi je nekoliko večji, vendar malce hladnejši, a je temperatura na njem še vedno za zemeljske razmere nevzdržnih 427 stopinj, podobno kot na planetu Merkur v našem osončju.

Vesoljski teleskop Kepler od leta 2009 išče planete z merjenjem svetlobnih odklonov, ki jih planeti povzročajo pri okoli 150 tisoč zvezdah v vesolju, na katere Kepler vrže pogled. Planeta Kepler 20e in 20f sta doslej prva odkrita, ki sta po velikosti podobna Zemlji in krožita okoli druge zvezde, kot je Sonce.

Novico so sporočili v torek v Centru za astrofiziko Harvard/Smithsonian v Cambridgeu v ameriški zvezni državi Massachusetts.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.