Svet
35 ogledov

Odkrili nova planeta

Merkur Shutterstock
Po obsegu Zemlji podobna planeta je odkril teleskop ameriške vesoljske agencije Nasa Kepler. Planeta v ozvezdju Lira sta sicer tisoč svetlobnih let daleč, življenja na njiju pa ni možno, saj sta preblizu svojega sonca.
Planeta so poimenovali Kepler 20e in Kepler 20f. Prvi je nekoliko manjši od Zemlje s površinsko temperaturo 760 stopinj Celzija. Drugi je nekoliko večji, vendar malce hladnejši, a je temperatura na njem še vedno za zemeljske razmere nevzdržnih 427 stopinj, podobno kot na planetu Merkur v našem osončju.

Vesoljski teleskop Kepler od leta 2009 išče planete z merjenjem svetlobnih odklonov, ki jih planeti povzročajo pri okoli 150 tisoč zvezdah v vesolju, na katere Kepler vrže pogled. Planeta Kepler 20e in 20f sta doslej prva odkrita, ki sta po velikosti podobna Zemlji in krožita okoli druge zvezde, kot je Sonce.

Novico so sporočili v torek v Centru za astrofiziko Harvard/Smithsonian v Cambridgeu v ameriški zvezni državi Massachusetts.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.