Odkrili repelent proti morskim psom

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ameriški kemik trdi, da je našel snov, ki lahko odvrača nekatere od najbolj nevarnih predatorjev v morju.
Oglej si celoten članek

Več kot desetletje se kemik Eric Stroud ukvarja z razvijanjem repelentov, ki bi (nas) zaščitili pred napadi morskih psov. V svoji kleti v majhnih bazenih goji male morske pse in opazuje njihovo vedenje v različnih situacijah.

Nekega dne pa je z njegove delovne mize v bazen padel velik magnet. Stroud je opazil, da se je nekaj malih morskih psov hipoma umaknilo stran.

"Tisto noč sem v bazen nastavil še nekaj magnetov. Nisem mogel verjeti svojim očem. Mali morski psi so bili raztreseni, magnetom se niso približali," pojasnjuje kemik.

Morski psi imajo električne senzorje, ki so videti kot drobne pege na njihovih gobcih. Biologi predvidevajo, da jih uporabljajo za zaznavanje srčnega utripa svojega plena. "Magneti pa nanje verjetno delujejo kot svetel žarek, ki zaslepi oči. A gre le za začasno oslepitev," pravi Stroud.

Za razliko od morskih psov pa magneti na takšen način ne delujejo na ostale morske prebivalce, še poroča BBC.

Poleg magnetov na vedenje morskih psov delujejo tudi nekatere kovine, trdi Stroud. Del njegovih raziskovanj si lahko pogledate tu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.