Svet
8 ogledov

Odkrili repelent proti morskim psom

morski pes Shutterstock
Ameriški kemik trdi, da je našel snov, ki lahko odvrača nekatere od najbolj nevarnih predatorjev v morju.

Več kot desetletje se kemik Eric Stroud ukvarja z razvijanjem repelentov, ki bi (nas) zaščitili pred napadi morskih psov. V svoji kleti v majhnih bazenih goji male morske pse in opazuje njihovo vedenje v različnih situacijah.

Nekega dne pa je z njegove delovne mize v bazen padel velik magnet. Stroud je opazil, da se je nekaj malih morskih psov hipoma umaknilo stran.

"Tisto noč sem v bazen nastavil še nekaj magnetov. Nisem mogel verjeti svojim očem. Mali morski psi so bili raztreseni, magnetom se niso približali," pojasnjuje kemik.

Morski psi imajo električne senzorje, ki so videti kot drobne pege na njihovih gobcih. Biologi predvidevajo, da jih uporabljajo za zaznavanje srčnega utripa svojega plena. "Magneti pa nanje verjetno delujejo kot svetel žarek, ki zaslepi oči. A gre le za začasno oslepitev," pravi Stroud.

Za razliko od morskih psov pa magneti na takšen način ne delujejo na ostale morske prebivalce, še poroča BBC.

Poleg magnetov na vedenje morskih psov delujejo tudi nekatere kovine, trdi Stroud. Del njegovih raziskovanj si lahko pogledate tu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.