Okužil se je od sorodnika

Foto: EPA
Foto: EPA
Sarsu podoben virus se je prenesel s človeka na človeka. Strokovnjaki kljub temu zagotavljajo, da je verjetnost okužbe majhna.
Oglej si celoten članek

Zdravniki so potrdili prvi poznani primer prenosa novega smrtonosnega sarsu podobnega koronavirusa s človeka na človeka v Veliki Britaniji. Moški, ki se je okužil po stiku z obolelim sorodnikom, je v kritičnem stanju.

Britanska agencija za varovanje zdravja (HPA) je sporočila, da je bil moški v tesnem kontaktu s sorodnikom, ki se je okužil med potovanjem na Bližnjem Vzhodu in v Pakistanu.

Potrjenih 11 smrtnih žrtev

HPA je sicer v ponedeljek razglasila prvi primer okužbe s sarsu podobnim virusom pri britanskem državljanu, medtem ko je na svetu zaradi koronavirusa, ki povzroča hude težave z dihanjem, potrjenih že 11 smrtnih žrtev.

"Potrjujemo nov primer okužbe s koronavirusom pri osebi, ki nima potovalne zgodovine na Bližnji vzhod, zaradi česar se domneva, da se je virus prenesel s človeka na človeka v VB," je britanskim novinarjem povedal John Watson, ki vodi oddelek za respiratorne bolezni pri HPA. Kot je pojasnil, je bil moški v tesnem kontaktu z okuženo osebo. "Četudi ta primer dokazuje prenos okužbe s človeka na človeka, tveganje v večini okoliščin ostaja zelo nizko."

Previdno, če ste potovali

Kljub temu osebam, pri katerih se v roku desetih dni po tem, ko so potovali na Arabski polotok ali okoliške države, pojavijo visoka vročina, prehlad in težave z dihanjem svetuje posvet pri zdravniku z opisom potovalnih okoliščin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.