Svet
110 ogledov

Okužil se je od sorodnika

Koronavirusi EPA
Sarsu podoben virus se je prenesel s človeka na človeka. Strokovnjaki kljub temu zagotavljajo, da je verjetnost okužbe majhna.

Zdravniki so potrdili prvi poznani primer prenosa novega smrtonosnega sarsu podobnega koronavirusa s človeka na človeka v Veliki Britaniji. Moški, ki se je okužil po stiku z obolelim sorodnikom, je v kritičnem stanju.

Britanska agencija za varovanje zdravja (HPA) je sporočila, da je bil moški v tesnem kontaktu s sorodnikom, ki se je okužil med potovanjem na Bližnjem Vzhodu in v Pakistanu.

Potrjenih 11 smrtnih žrtev

HPA je sicer v ponedeljek razglasila prvi primer okužbe s sarsu podobnim virusom pri britanskem državljanu, medtem ko je na svetu zaradi koronavirusa, ki povzroča hude težave z dihanjem, potrjenih že 11 smrtnih žrtev.

"Potrjujemo nov primer okužbe s koronavirusom pri osebi, ki nima potovalne zgodovine na Bližnji vzhod, zaradi česar se domneva, da se je virus prenesel s človeka na človeka v VB," je britanskim novinarjem povedal John Watson, ki vodi oddelek za respiratorne bolezni pri HPA. Kot je pojasnil, je bil moški v tesnem kontaktu z okuženo osebo. "Četudi ta primer dokazuje prenos okužbe s človeka na človeka, tveganje v večini okoliščin ostaja zelo nizko."

Previdno, če ste potovali

Kljub temu osebam, pri katerih se v roku desetih dni po tem, ko so potovali na Arabski polotok ali okoliške države, pojavijo visoka vročina, prehlad in težave z dihanjem svetuje posvet pri zdravniku z opisom potovalnih okoliščin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.