Ostro tudi zaradi Nemčije in Jugoslavije

Foto: Epa
Foto: Epa
Vladimir Putin je podal intervju YouTube kanalu Russia Insight, ki bo objavljen kot del dokumentarnega filma.
Oglej si celoten članek

Posamezni deli intervjuja z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom so že objavljeni, med drugim, da bi "uničil ves svet, če bi bil pod vprašanjem obstoj Rusije", s čimer le nadaljuje ostro retoriko pred predsedniškimi volitvami.

Med drugim se je ruski predsednik obregnil tudi ob napake, ki naj bi jih ruska politika naredila v devetdesetih letih, po zlomu komunizma, padcu Berlinskega zidu in Natovi pridobivanju na moči. Gre seveda za obdobje pred njegovim prihdoom v Kremelj.

Velika Britanija Podobnost z umorom, ki naj bi ga naročil Putin

Putin meni, da bi Rusija morala predvideti velike geopolitične spremembe po svetu po združitvi obeh Nemčij, a tega ni storila, saj da je "izgubljala tla pod nogami". To je bilo obdobje razpada Sovjetske zveze na čelu z Mihailom Gorbačovom in obdobje, ko je bil na čelu Rusije Boris Jelcin.

"Ne le, da je Rusija sama doprinesla k združitvi obeh Nemčij in povlekla svoje sile, pač pa smo doprinesli tudi k umiku sil ostalih vzhodnoevropskih držav, pri čemer smo pričakovali končanje Nata ali pa vsaj prenehanje na pridobivanju njegove moči," omenja Putin.

V nadaljevanju pogovora omeni, da je prišlo do novega geopolitičnega boja, do rasti ideoloških napetosti in vala širjenja Nata na vzhod. Pri tem je Putin omenil bombandiranje Srbije in Črne gore leta 1999, posredovanje ZDA v Iraku in Afganistanu in razrast verskega ekstremizma na Kavkazu.

"Vse to bi morali pričakovati. Ne glede na to smo, milo rečeno, pokazali nesposobnost in nemoč razjmevanja, kaj se bo zgodilo z Rusijo in delom sveta po našem umiku," je omenil Putin.

Pokukal na plano Ruski žvižgač trdi: "Putin mi streže po življenju"

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 18:47 8. Marec 2018.

    Slab vohun je bil tale Volodja (15 let KGB v Berlinu), da ni znal predvidet naštetih stvari.

  • 18:01 8. Marec 2018.

    poznam družbeno klimo v Rusiji in sem opazil, da ljudje vedo npr. za zločine Stalina, pa vendar ima le ta …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.