Svet
1970 ogledov

Podobnost z umorom, ki naj bi ga naročil Putin

Britanska policija EPA
Nekdanji ruski vohun je v kritičnem stanju, potem ko je bil izpostavljen nepoznani snovi, poročajo britanski mediji.

Britanski BBC je poročal, da gre za 66-letnega ruskega državljana, upokojenega polkovnika Sergeja Skripala, ki je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora.

Bil je častnik ruske vojaške obveščevalne službe, obsojen pa je bil izdaje, ker je od 90. let prejšnjega stoletja britanski obveščevalni službi MI6 proti plačilu posredoval informacije o identiteti ruskih tajnih agentov, ki so pod krinko delovali v Evropi. Takrat so mu tudi odvzeli čin.

Po navedbah BBC je leta 2010 dobil zatočišče v Veliki Britaniji, potem ko je bil eden od štirih zapornikov, ki jih je Moskva izpustila v zameno za 10 ameriških vohunov.

BBC spominja na podobnost z zastrupitvijo z radioaktivnim polonijem 210 bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka leta 2006 v Londonu. Med umiranjem je obtožil Rusijo, da je naročila njegov umor, a njegova smrt ostaja uganka. Britanska preiskava je ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin, kar Moskva zanika.

grigorij rodčenkov Pokukal na plano Šport Ruski žvižgač trdi: "Putin mi streže po življenju"

Zastrupljena tudi ženska

Policija je sporočila le, da so v nedeljo popoldne moškega v 60. letih in neidentificirano žensko v 30. letih našli nezavestna na klopi v nakupovalnem središču v Salisburyju v južni Angliji. Mediji poročajo tudi, da naj bi bila izpostavljena smrtonosnemu opioidu.

Območje je policija zaprla, preiskujejo tudi njegov dom v Salisburyju. "Oba zdravijo zaradi suma izpostavljenosti neznani snovi in sta na intenzivni negi v kritičnem stanju," je sporočila policija Wiltshira na Twitterju.

Našli so ju po klicu zaskrbljenega predstavnika javnosti. Domnevajo, da se poznata, imela pa nista nobenih vidnih poškodb.

Dodali so še, da izvajajo intenzivne preiskave o vzrokih kot tudi o morebitnem kaznivem dejanju. Poudarili so, da javnost ni ogrožena.

Kokain Vreden 50 mio. eur Svet Na ruskem veleposlaništvu našli 400 kilogramov kokaina

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Lavdan 12:14 06.marec 2018.

    Svoje domovine nihče ne bi smel izdati nekaznovano.

  • izRODEk 08:28 06.marec 2018.

    Pa kako ste teleta zagamana lahko tako zarukani, da verjamete tej novo nacifašistični zahodni propagandi? Na vsak način hočejo očrniti Putina pred volitvami in mu BREZ DOKAZOV podtikajo odgovornost za poizkus umora kriminalca, ki je bil l.2006 obsojen na 13 ...prikaži več let zapora, izdal je domovino in prebegnil v Rusiji sovražno nastrojeno VB, zdaj pa to izkoriščajo za blatenje Rusov. Ste res tako zarukani, da v to verjamete? Bi tako verjeli tudi, če bi tako pisali o vaši materi? Brez dokazov? #retarded