Oživel po 24.000 letih zamrznitve

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Drobni organizem je bil v Sibiriji zamrznjen 24.000 let, so ugotovili ruski znanstveniki.
Oglej si celoten članek

Mikroskopski organizem bdelloid rotifer se je nespolno razmnožil, kar pomeni, da je bil dovolj en starševski osebek, iz katerega so se razvili en ali več potomcev, enaki svojemu staršu. Bitje je prej bilo 24.000 let zamrznjeno v prostrani vzhodni Sibiriji, poroča Reuters.

Ruski znanstveniki so drobno, starodavno žival, našli v tleh, ki so jo odvzeli iz reke Alazeja v ruski regiji Jakutija na skrajnem severu. Bdelloid rotifer spada v eno od treh vrst najmanjših večceličnih živali, dolgih od 0,4 do 2,5 milimetra.

Gre za večcelični organizem, ki ga najdemo v sladkovodnih habitatih po vsem svetu, kjer je sposoben preživetja tudi v ekstremnih pogojih. Prejšnje raziskave so pokazale, da bi lahko zamrznjen pri -20 stopinjah Celzija preživel kakšno desetletje.

Ta novi primer, ki je opisan v študiji v reviji Current Biology, obravnava daleč najdaljše zabeleženo obdobje preživetja bitja v zamrznjenem stanju.

Organizem je bil pridobljen iz vzorcev, odvzetih 3,5 metra pod zemljo. Pridobljeno gradivo je bilo datirano pred 23.960 in 24.485 leti, so še zapisali v študiji.

Znanstveniki so že prej na sedimentu na dveh mestih v severni Sibiriji, starih več kot 30.000 let, oživili mikroskopske črve, imenovane ogorčice (nematodes).

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.