Svet
2800 ogledov

Oživel po 24.000 letih zamrznitve

bdelloid rotifer Profimedia
Drobni organizem je bil v Sibiriji zamrznjen 24.000 let, so ugotovili ruski znanstveniki.

Mikroskopski organizem bdelloid rotifer se je nespolno razmnožil, kar pomeni, da je bil dovolj en starševski osebek, iz katerega so se razvili en ali več potomcev, enaki svojemu staršu. Bitje je prej bilo 24.000 let zamrznjeno v prostrani vzhodni Sibiriji, poroča Reuters.

Ruski znanstveniki so drobno, starodavno žival, našli v tleh, ki so jo odvzeli iz reke Alazeja v ruski regiji Jakutija na skrajnem severu. Bdelloid rotifer spada v eno od treh vrst najmanjših večceličnih živali, dolgih od 0,4 do 2,5 milimetra.

Gre za večcelični organizem, ki ga najdemo v sladkovodnih habitatih po vsem svetu, kjer je sposoben preživetja tudi v ekstremnih pogojih. Prejšnje raziskave so pokazale, da bi lahko zamrznjen pri -20 stopinjah Celzija preživel kakšno desetletje.

Ta novi primer, ki je opisan v študiji v reviji Current Biology, obravnava daleč najdaljše zabeleženo obdobje preživetja bitja v zamrznjenem stanju.

Organizem je bil pridobljen iz vzorcev, odvzetih 3,5 metra pod zemljo. Pridobljeno gradivo je bilo datirano pred 23.960 in 24.485 leti, so še zapisali v študiji.

Znanstveniki so že prej na sedimentu na dveh mestih v severni Sibiriji, starih več kot 30.000 let, oživili mikroskopske črve, imenovane ogorčice (nematodes).

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.