Padel še en samodržec

Foto: Žurnal24 Saleh, ki je bil tesen zaveznik Zahoda, še posebej ZDA, v boju proti terorističn
Predsednik Ali Abdulah Saleh je privolil v načrt zalivskih držav, s katerim se bo končala njegova 32-letna vladavina.
Oglej si celoten članek

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je privolil v pobudo Zalivskega sveta za sodelovanje (GCC) za prenos oblasti v državi, je v soboto pozno zvečer sporočila vladajoča jemenska stranka. Šestčlanski svet za sodelovanje je Jemnu predlagal oblikovanje vlade narodne enotnosti, prenos pristojnosti s Saleha na njegovega podpredsednika in končanje protestov.

"Splošni ljudski kongres in njegovi zavezniki so v celoti sprejeli pobudo GCC," je sporočil Soltan al Barakani, namestnik generalnega sekretarja stranke in vodja njene poslanske skupine v jemenskem parlamentu. Zunanji minister Abu Bakr al Kurbi je v Abu Dabiju o odločitvi obvestil kolega iz Združenih arabskih emiratov, ki trenutno predsedujejo GCC.

Začasna vlada, odstop, nato volitve

V skladu z "zalivskim načrtom" bo dolgoletni predsednik Saleh imenoval opozicijskega voditelja, ki bo oblikoval začasno vlado narodne enotnosti. V 30 dneh po vzpostavitvi nove vlade bo Saleh parlamentu ponudil svoj odstop, nato pa bodo Jemenci v roku dveh mesecev izvedli predsedniške volitve. Saleh, njegova družina in njegovi pomočniki so prejeli sodno imuniteto, s katero bodo varni pred morebitnim preganjanjem novih demokratičnih oblasti.

Foto: Žurnal24


Padel ameriški borec proti terorizmu
Spomnimo, da so se množični protesti v najrevnejši državi na Arabskem polotoku začeli konec januarja. Saleh, ki je bil tesen zaveznik Zahoda, še posebej ZDA, v boju proti teroristični organizaciji Al Kaida, je najprej proteste zatiral s silo, po uporu nekaterih zaveznikov in strankarskih veljakov pa je poskušal s provladnimi zborovanji dobiti potrebno podporo za dokončanje zadnjega predsedniškega mandata.

Po vrsti odstopov in pozivov k odhodu iz same vladne stranke je sledil še prvi poziv ZDA, naj takoj sproži proces prenosa oblasti. Saleh je nato privolil v "zalivski načrt", ki ga je ob posredovanju z opozicijo sklenil zunanji minister al Kurbi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.