Svet
9 ogledov

Padel še en samodržec

Saleh, ki je bil tesen zaveznik Zahoda, še posebej ZDA, v boju proti terorističn Žurnal24 main
Predsednik Ali Abdulah Saleh je privolil v načrt zalivskih držav, s katerim se bo končala njegova 32-letna vladavina.

Jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh je privolil v pobudo Zalivskega sveta za sodelovanje (GCC) za prenos oblasti v državi, je v soboto pozno zvečer sporočila vladajoča jemenska stranka. Šestčlanski svet za sodelovanje je Jemnu predlagal oblikovanje vlade narodne enotnosti, prenos pristojnosti s Saleha na njegovega podpredsednika in končanje protestov.

"Splošni ljudski kongres in njegovi zavezniki so v celoti sprejeli pobudo GCC," je sporočil Soltan al Barakani, namestnik generalnega sekretarja stranke in vodja njene poslanske skupine v jemenskem parlamentu. Zunanji minister Abu Bakr al Kurbi je v Abu Dabiju o odločitvi obvestil kolega iz Združenih arabskih emiratov, ki trenutno predsedujejo GCC.

Začasna vlada, odstop, nato volitve

V skladu z "zalivskim načrtom" bo dolgoletni predsednik Saleh imenoval opozicijskega voditelja, ki bo oblikoval začasno vlado narodne enotnosti. V 30 dneh po vzpostavitvi nove vlade bo Saleh parlamentu ponudil svoj odstop, nato pa bodo Jemenci v roku dveh mesecev izvedli predsedniške volitve. Saleh, njegova družina in njegovi pomočniki so prejeli sodno imuniteto, s katero bodo varni pred morebitnim preganjanjem novih demokratičnih oblasti.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Padel ameriški borec proti terorizmu
Spomnimo, da so se množični protesti v najrevnejši državi na Arabskem polotoku začeli konec januarja. Saleh, ki je bil tesen zaveznik Zahoda, še posebej ZDA, v boju proti teroristični organizaciji Al Kaida, je najprej proteste zatiral s silo, po uporu nekaterih zaveznikov in strankarskih veljakov pa je poskušal s provladnimi zborovanji dobiti potrebno podporo za dokončanje zadnjega predsedniškega mandata.

Po vrsti odstopov in pozivov k odhodu iz same vladne stranke je sledil še prvi poziv ZDA, naj takoj sproži proces prenosa oblasti. Saleh je nato privolil v "zalivski načrt", ki ga je ob posredovanju z opozicijo sklenil zunanji minister al Kurbi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.