Pahor in Jelušičeva v Libanonu

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Pahor in Jelušičeva sta obiskala kontingent Slovenske vojske (SV) v Libanonu, ki deluje v okviru mirovne misije ZN Unifil. "Slovenski vojaki prispevajo k mednarodnemu miru in varnosti," trdi obrambna ministrica.
Oglej si celoten članek
Fotografije obiska si oglejte TUKAJ.

"Za naše vojake je zelo pomembno, da smo jih obiskali v tem trenutku, kajti 20. obletnica samostojnosti in enotnosti v bistvu pomeni spomin na to, da pred 20 leti države Slovenije ni bilo na nobenem zemljevidu Združenih narodov," je dejala ministrice za obrambo Ljubice Jelušič.

"To je pomemben prispevek tudi k temu, da bo uspešna kandidatura za nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu ZN v letih 2012 in 2013," je dodala. 

Seznanitev z delom vojakov
Pahor, Jelušičeva in poveljnik sil SV brigadir Branimir Furlan so v Libanonu obiskali slovenske vojake, ki sodelujejo v operacijah Unifil in Unco. Namestnik poveljnika sil Unifil, brigadni general Santi Bonfanti, jim je predstavil operacijo Unifil ter politično, socialno in varnostno vzdušje na jugu Libanona.

V okviru enodnevnega obiska se bodo seznanili s posebnostmi v sektorju zahod, kjer delujejo slovenski vojaki. V Unifilu trenutno deluje 12.000 vojakov iz okoli 85 držav, v sektorju zahod pa 4000 iz osmih različnih držav.

V operaciji Unifil ima SV 14 pripadnikov, ki jim poveljuje major Vincenc Arko. V operaciji Unco pa sta dva pripadnika, ki se jima bosta v letu 2011 pridružila še dva. Posebnost operacije Unco je po besedah ministrice v tem, da v njej prvič po letu 1998 sodeluje častnica, opazovalka, kar je bila posebna želja ZN.

"Skrbijo za urejanje napetih situacij"
Med obiskom so se mudili v bazi Šama, kjer je nastanjen kontingent SV v Unifilu. Naloga naših vojakov je, da patruljirajo v celotnem sektorju zahod, kjer delajo kot izvidniki, kar pomeni, da skrbijo za urejanje nekaterih najbolj napetih situacij na tem območju, je povedala Jelušičeva.

Kot je pojasnila, so slovenski vojaki v petek preživeli "čudovit božični večer", pridružil se jim je vojaški kaplan Aleksander Urek iz Slovenije. V nedeljo pa bodo slovenski vojaki v Libanonu proslavili dan samostojnosti in enotnosti z dvigom zastave.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.