Svet
11 ogledov

Pahor in Jelušičeva v Libanonu

1/24
Žurnal24 main
Pahor in Jelušičeva sta obiskala kontingent Slovenske vojske (SV) v Libanonu, ki deluje v okviru mirovne misije ZN Unifil. "Slovenski vojaki prispevajo k mednarodnemu miru in varnosti," trdi obrambna ministrica.
Fotografije obiska si oglejte TUKAJ.

"Za naše vojake je zelo pomembno, da smo jih obiskali v tem trenutku, kajti 20. obletnica samostojnosti in enotnosti v bistvu pomeni spomin na to, da pred 20 leti države Slovenije ni bilo na nobenem zemljevidu Združenih narodov," je dejala ministrice za obrambo Ljubice Jelušič.

"To je pomemben prispevek tudi k temu, da bo uspešna kandidatura za nestalno članstvo Slovenije v Varnostnem svetu ZN v letih 2012 in 2013," je dodala. 

Seznanitev z delom vojakov
Pahor, Jelušičeva in poveljnik sil SV brigadir Branimir Furlan so v Libanonu obiskali slovenske vojake, ki sodelujejo v operacijah Unifil in Unco. Namestnik poveljnika sil Unifil, brigadni general Santi Bonfanti, jim je predstavil operacijo Unifil ter politično, socialno in varnostno vzdušje na jugu Libanona.

V okviru enodnevnega obiska se bodo seznanili s posebnostmi v sektorju zahod, kjer delujejo slovenski vojaki. V Unifilu trenutno deluje 12.000 vojakov iz okoli 85 držav, v sektorju zahod pa 4000 iz osmih različnih držav.

V operaciji Unifil ima SV 14 pripadnikov, ki jim poveljuje major Vincenc Arko. V operaciji Unco pa sta dva pripadnika, ki se jima bosta v letu 2011 pridružila še dva. Posebnost operacije Unco je po besedah ministrice v tem, da v njej prvič po letu 1998 sodeluje častnica, opazovalka, kar je bila posebna želja ZN.

"Skrbijo za urejanje napetih situacij"
Med obiskom so se mudili v bazi Šama, kjer je nastanjen kontingent SV v Unifilu. Naloga naših vojakov je, da patruljirajo v celotnem sektorju zahod, kjer delajo kot izvidniki, kar pomeni, da skrbijo za urejanje nekaterih najbolj napetih situacij na tem območju, je povedala Jelušičeva.

Kot je pojasnila, so slovenski vojaki v petek preživeli "čudovit božični večer", pridružil se jim je vojaški kaplan Aleksander Urek iz Slovenije. V nedeljo pa bodo slovenski vojaki v Libanonu proslavili dan samostojnosti in enotnosti z dvigom zastave.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.