Pahor: "Ta trenutek ni potrebe"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Premier Borut Pahor je zavrnil navedbe poslanca Mira Petka, da Slovenija ne bo vztrajala pri notifikaciji nasledstva Avstrijske državne pogodbe. Pahor zatrdil, da ni nikomur nikoli dajal tovrstnih zagotovil.
Oglej si celoten članek

Premier Borut Pahor je v odzivu na današnje vprašanje poslanca Mira Petka (SDS), ali je z avstrijsko stranjo res sklenil dogovor, da Slovenija ne bo vztrajala pri notifikaciji nasledstva Avstrijske državne pogodbe (ADP), zatrdil, da ni nikomur nikoli dajal tovrstnih zagotovil. Je pa dodal, da potrebe za notifikacijo ADP prav v tem trenutku ne vidi.

Kot je ocenil Pahor, je bil z današnjim podpisom avstrijskega zakona o narodnih skupnostih, ki med drugim ureja vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, s strani avstrijskega predsednika Heinza Fischerja narejen "velik premik", poroča STA.

To po mnenju Pahorja sicer ni dokončen korak, s katerim bi Avstrija izpolnila vsa pričakovanja, ki jih ima Slovenija v zvezi s sedmim členom ADP. "Je pa znak, da Avstrija razume, da je Slovenija naslednica ADP in da varuje interese manjšine tudi z mednarodnopravnimi instrumenti, ki niso absolutni," je dejal Pahor, ki je na uradnem obisku v Izraelu.

V odzivu na današnje trditve poslanca Petka je premier še zatrdil, da ni nikomur nikoli dajal nobenih zagotovil, da Slovenija ne bo notificirala ADP. Je pa obenem dodal, da - po vseh desetletjih, ko Avstrija ni izpolnjevala najosnovnejših pričakovanj glede zaščite slovenske manjšine in ko je to zdaj vendarle storila, sicer ne dokončno, a v veliki meri - po njegovem ni potrebe, da bi Slovenija na ta pozitiven korak Avstrije še isti dan odgovarjala z notifikacijo ADP.

"Prvič zato, ker smo dali jasno vedeti, da smo nasledniki in se tako tudi razumemo, in drugič zato, ker avstrijska stran na neki način izraža pričakovanje, da se to v teh okoliščinah ne bo zgodilo," je še pojasnil premier.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.