Svet
5 ogledov

Pahor: "Ta trenutek ni potrebe"

Borut Pahor Saša Despot
Premier Borut Pahor je zavrnil navedbe poslanca Mira Petka, da Slovenija ne bo vztrajala pri notifikaciji nasledstva Avstrijske državne pogodbe. Pahor zatrdil, da ni nikomur nikoli dajal tovrstnih zagotovil.

Premier Borut Pahor je v odzivu na današnje vprašanje poslanca Mira Petka (SDS), ali je z avstrijsko stranjo res sklenil dogovor, da Slovenija ne bo vztrajala pri notifikaciji nasledstva Avstrijske državne pogodbe (ADP), zatrdil, da ni nikomur nikoli dajal tovrstnih zagotovil. Je pa dodal, da potrebe za notifikacijo ADP prav v tem trenutku ne vidi.

Kot je ocenil Pahor, je bil z današnjim podpisom avstrijskega zakona o narodnih skupnostih, ki med drugim ureja vprašanje dvojezičnih krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem, s strani avstrijskega predsednika Heinza Fischerja narejen "velik premik", poroča STA.

To po mnenju Pahorja sicer ni dokončen korak, s katerim bi Avstrija izpolnila vsa pričakovanja, ki jih ima Slovenija v zvezi s sedmim členom ADP. "Je pa znak, da Avstrija razume, da je Slovenija naslednica ADP in da varuje interese manjšine tudi z mednarodnopravnimi instrumenti, ki niso absolutni," je dejal Pahor, ki je na uradnem obisku v Izraelu.

V odzivu na današnje trditve poslanca Petka je premier še zatrdil, da ni nikomur nikoli dajal nobenih zagotovil, da Slovenija ne bo notificirala ADP. Je pa obenem dodal, da - po vseh desetletjih, ko Avstrija ni izpolnjevala najosnovnejših pričakovanj glede zaščite slovenske manjšine in ko je to zdaj vendarle storila, sicer ne dokončno, a v veliki meri - po njegovem ni potrebe, da bi Slovenija na ta pozitiven korak Avstrije še isti dan odgovarjala z notifikacijo ADP.

"Prvič zato, ker smo dali jasno vedeti, da smo nasledniki in se tako tudi razumemo, in drugič zato, ker avstrijska stran na neki način izraža pričakovanje, da se to v teh okoliščinah ne bo zgodilo," je še pojasnil premier.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.