Slovenija
65 ogledov

Koroški Slovenci interno o tablah

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Različni odzivi o petkovem dogovoru o dvojezičnih tablah na avstrijskem Koroškem. Odločitev o dogovoru bodo v prihodnjih tednih morale sprejeti politične organizacije koroških Slovencev.

Politične organizacije koroških Slovencev bodo morale v prihodnjih tednih sprejeti odločitev o dogovoru glede krajevnih tabel, ki je bil dosežen minuli petek. Medtem ko je privolitev v dogovor v Narodnem svetu koroških Slovenev (NSKS) vprašljiva, v Zvezi slovenskih organizacij (ZSO) pričakujejo konkretna pojasnila o načrtovanih ukrepih.

Predstavniki avstrijske vlade, dežele Koroške in slovenske manjšine so v tretjem krogu pogajanj o dvojezičnih krajevnih tablah na avstrijskem Koroškem v petek v Celovcu dosegli dogovor, ki predvideva dvojezične napise v krajih s 17,5 odstotka slovenskega prebivalstva.

Predsednik NSKS Valentin Inzko je za avstrijski državni radio ORF napovedal, da bo Zbor narodnih predstavnikov (ZNP) o petkovem dogovoru odločal v prihodnjih 10 do 14 dneh. Sam dvomi, da bo ZNP potrdil ureditev s 17,5-odstotno klavzulo glede manjšinskega prebivalstva in okoli 150 do 160 naselij z dvojezičnimi oznakami. Med drugim pričakuje možnost, da bi se občine lahko same odločile za dodatne dvojezične napise. Sam je bil zelo šokiran, ko je izvedel za 17,5-odstotno klavzulo.

Za NSKS pa velja dogovor, da je treba slediti logiki 10 odstotkov manjšinskega prebivalstva za dvojezične table, ki jo uporablja ustavno sodišče. Lahko pa so prožni glede števila krajev, pri čemer bi bilo treba upoštevati večje kraje. "Z opustitvijo manjših naselij bi lahko prišli do sprejemljivega števila, ki pa bi bilo pod 200," je še povedal Inzko o zahtevah NSKS.

Predsednik ZSO Marjan Sturm je za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da je glede nadaljnjega odločanja "treba počakati, kakšne bodo konkretne številke glede krajev in vsebine paketa", organi ZSO pa o tem ne bodo odločali prej kot v dveh tednih. Pogoj za privolitev ZSO pa je sistemska rešitev za slovensko glasbeno šolo. Za to naj bi obstajal tudi dogovor, da bo dežela Koroška za posameznega učenca slovenske glasbene šole prispevala enako podporo kot pri nemški glasbeni šoli.

Osnova za postavitev tabel v krajih z najmanj 17,5 odstotka Slovencev naj bi bili podatki popisa prebivalstva iz leta 2001. Iz tega gre sklepati, da bo dvojezične table dobilo 150 do 160 krajev. Dogovor naj bi vključeval tudi podpore za slovensko glasbeno šolo ter dvojezične otroške vrtce.

Dogovor "vzeli na znanje"
S slovenskega zunanjega ministrstva (MZZ) pa so v odzivu na petkov dogovor glede dvojezičnih  krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem sporočili, da ministrstvo jemlje dosežen okvirni dogovor na znanje, pri čemer znova poudarja, da mora ta zajemati celovit sveženj ukrepov za podporo slovenski manjšini na Koroškem, ki bo sprejemljiv za celotno manjšino.

Kot država zaščitnica si bo Slovenija po navedbah MZZ še naprej prizadevala za celovito uresničitev vseh zavez Avstrije po 7. členu Avstrijske državne pogodbe za slovensko manjšino na Koroškem in Štajerskem.

Ministrstvo bo končno oceno rezultatov tretjega kroga pogovorov v Celovcu sicer podalo po posvetovanju s predstavniki slovenske manjšine, so še zapisali na MZZ.

Vajgl: "gnil kompromis"
Evropski poslanec Ivo Vajgl (ALDE/Zares) je petkov dogovor o dvojezičnih tablah že v nedeljo označil za "gnil kompromis," ki poskuša ustreči tistim na Koroškem, ki ustvarjajo manjšini neprijazno ozračje in posledično raznarodovanje. Po njegovem kompromis predvideva manj kot tretjino tega, kar določa Avstrijska državna pogodba.

V SDS pa so mnenja, da dogovor ni v skladu z odločitvami avstrijskega ustavnega sodišča. Je pa ta rešitev po njihovem "dobra, če jo bo sprejela slovenska manjšina", so zapisali v sporočilu za javnost. Najslabša bi bila taka rešitev, še menijo, ki bi negativno vplivala na razpoloženje in praktične potrebe Slovencev v Avstriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.