Pakistanu grozi razpad vlade

Foto: Žurnal24 Jusuf Raza Gilani je ostal brez ene koalicijske stranke. (Foto: EPA)
Iz pakistanske vladne koalicije je izstopila stranka MQM. Vladi premierja Jusufa Raza Gilanija grozi razpad. To pa niso nič kaj dobre novice za zahodne pakistanske zaveznice.
Oglej si celoten članek

Gilani je že zanikal, da je obstoj njegove vlade v nevarnosti. "Ne vidim nobene krize," je dejal v pogovoru za pakistansko televizijo.

Kot je povedal poslanec stranke Združeno nacionalno gibanje (MQM) Faisal Sabsavari, se iz koalicije umikajo zaradi slabih rezultatov vlade. Stranka je sicer že prejšnji teden iz vlade umaknila dva svoja ministra. Po poročanju britanskega BBC naj bi bili v ozadju manjši spori, kot je na primer rast cen goriva.

Premier bo zdaj poskušal v pogovoru z drugimi nevladnimi parlamentarnimi strankami poiskati novega koalicijskega partnerja. Če mu to ne bo uspelo, po mnenju analitikov državi sledijo predčasne volitve.

To pa ne bi bile dobre novice za zahodne pakistanske zaveznice, predvsem ZDA, saj bi bili ogroženi ameriški interesi v Pakistanu, posredno pa tudi v Afganistanu. Zahodne zaveznice namreč Pakistanu pomagajo v boju proti Talibanom in Al Kaidi. Politična nestabilnost v Pakistanu bi upornikom dala le še dodatno moč.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.