Svet
7 ogledov

Pakistanu grozi razpad vlade

Jusuf Raza Gilani je ostal brez ene koalicijske stranke. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Iz pakistanske vladne koalicije je izstopila stranka MQM. Vladi premierja Jusufa Raza Gilanija grozi razpad. To pa niso nič kaj dobre novice za zahodne pakistanske zaveznice.

Gilani je že zanikal, da je obstoj njegove vlade v nevarnosti. "Ne vidim nobene krize," je dejal v pogovoru za pakistansko televizijo.

Kot je povedal poslanec stranke Združeno nacionalno gibanje (MQM) Faisal Sabsavari, se iz koalicije umikajo zaradi slabih rezultatov vlade. Stranka je sicer že prejšnji teden iz vlade umaknila dva svoja ministra. Po poročanju britanskega BBC naj bi bili v ozadju manjši spori, kot je na primer rast cen goriva.

Premier bo zdaj poskušal v pogovoru z drugimi nevladnimi parlamentarnimi strankami poiskati novega koalicijskega partnerja. Če mu to ne bo uspelo, po mnenju analitikov državi sledijo predčasne volitve.

To pa ne bi bile dobre novice za zahodne pakistanske zaveznice, predvsem ZDA, saj bi bili ogroženi ameriški interesi v Pakistanu, posredno pa tudi v Afganistanu. Zahodne zaveznice namreč Pakistanu pomagajo v boju proti Talibanom in Al Kaidi. Politična nestabilnost v Pakistanu bi upornikom dala le še dodatno moč.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.