Pandemija nove gripe je končana

Foto: Žurnal24 main Gripa
"Virus t. i. nove gripe H1N1 se je dokončno izpel, pandemija je končana," je zatrdila vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). V Sloveniji 19 žrtev. Kaj bomo s cepivom?
Oglej si celoten članek

"Sedaj se pomikamo v obdobje po pandemiji," je na današnji novinarski konferenci v Ženevi poudarila generalna direktorica WHO Margaret Chan in dodala, da je pandemije zagotovo konec, virus pa naj bi v prihodnjih letih krožil kot navadna sezonska gripa.

Odlok o končanju pandemije je sledil predlogom številnih svetovnih strokovnjakov, ki so še danes pregledovali zadnje izsledke obsežnih raziskav.

Pandemija, ki je ustvarila dobiček
11. junija 2009 je WHO razglasila pandemijo nove gripe. Kmalu nato je na spletu začela krožiti informacija o novinarki Jane Burgermeister, ki je trdila, da je bila razglasitev pandemije nepotrebna in da so jo izsilila farmacevtska podjetja, da bi s prodajo cepiv ustvarila dobiček.

V Sloveniji živi dva milijona ljudi. Od tega se jih je po podatkih IVZ-ja cepilo okoli 103.000. "Devetnajst ljudi, ki so bili okuženi z virusom nove gripe, je umrlo, okoli 800 je bilo hospitaliziranih. Pri vseh je bilo laboratorijsko dokazano, da so imeli virus nove gripe. Poudariti je potrebno, da je večina žrtev že imela kakšno primarno bolezen, predvsem kronično obolenje" je zatrdil Mitja Vrdelja, tiskovni predstavnik Inštituta za varovanje zdravje (IVZ).

Vprašanja o tem, koliko cepiva je Slovenija vrnila ter kakšen je bil celoten strošek nakupa, smo naslovili na ministrstvi za zdravje. Odgovorov še nismo prejeli.

Slovenija kupila preveč cepiva
Na WHO se je že konec januarja vsul plaz kritik, da je podlegla pritisku farmacevtske industrije in prehitro razglasila pandemijo nove gripe, saj so takoj zatem  države po v svetu pospešeno kupovale cepivo.

Tudi Slovenija je naročila preveč cepiva. Z podjetjem GSK je sklenila pogodbo o dobavi skupno 800 tisoč odmerkov cepiva, kolikor naj bi ga v več pošiljkah prejeli do spomladi letos.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.