Svet
9 ogledov

Pandemija nove gripe je končana

Gripa Žurnal24 main
"Virus t. i. nove gripe H1N1 se je dokončno izpel, pandemija je končana," je zatrdila vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). V Sloveniji 19 žrtev. Kaj bomo s cepivom?

"Sedaj se pomikamo v obdobje po pandemiji," je na današnji novinarski konferenci v Ženevi poudarila generalna direktorica WHO Margaret Chan in dodala, da je pandemije zagotovo konec, virus pa naj bi v prihodnjih letih krožil kot navadna sezonska gripa.

Odlok o končanju pandemije je sledil predlogom številnih svetovnih strokovnjakov, ki so še danes pregledovali zadnje izsledke obsežnih raziskav.

Pandemija, ki je ustvarila dobiček
11. junija 2009 je WHO razglasila pandemijo nove gripe. Kmalu nato je na spletu začela krožiti informacija o novinarki Jane Burgermeister, ki je trdila, da je bila razglasitev pandemije nepotrebna in da so jo izsilila farmacevtska podjetja, da bi s prodajo cepiv ustvarila dobiček.

V Sloveniji živi dva milijona ljudi. Od tega se jih je po podatkih IVZ-ja cepilo okoli 103.000. "Devetnajst ljudi, ki so bili okuženi z virusom nove gripe, je umrlo, okoli 800 je bilo hospitaliziranih. Pri vseh je bilo laboratorijsko dokazano, da so imeli virus nove gripe. Poudariti je potrebno, da je večina žrtev že imela kakšno primarno bolezen, predvsem kronično obolenje" je zatrdil Mitja Vrdelja, tiskovni predstavnik Inštituta za varovanje zdravje (IVZ).

Vprašanja o tem, koliko cepiva je Slovenija vrnila ter kakšen je bil celoten strošek nakupa, smo naslovili na ministrstvi za zdravje. Odgovorov še nismo prejeli.

Slovenija kupila preveč cepiva
Na WHO se je že konec januarja vsul plaz kritik, da je podlegla pritisku farmacevtske industrije in prehitro razglasila pandemijo nove gripe, saj so takoj zatem  države po v svetu pospešeno kupovale cepivo.

Tudi Slovenija je naročila preveč cepiva. Z podjetjem GSK je sklenila pogodbo o dobavi skupno 800 tisoč odmerkov cepiva, kolikor naj bi ga v več pošiljkah prejeli do spomladi letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.